Näitä asioita edistäisin eduskunnassa

1. Kestävä ympäristö
2. Kestävä talous
3. Hyvinvoiva yhteiskunta

1. kestävä ympäristö

Ihmiset eivät ole planeettamme ainoat asukit ja me olemme aiheuttaneet aikamoisen sotkun, joka tulee siivota.

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat vakavia uhkia ihmissivilisaatiolle, joita pitää torjua. Valtioiilla on tärkein rooli tässä työssä. Laittamalla maailman ekosysteemien hyvinvoinnin etusijalle, varmistamme Suomen tasavallan olemassaolon pitkälle tulevaisuuteen.

Meidän tulee saavuttaa hiilinegatiivisuus, eli tilanne missä hiiltä otetaan ilmakehästä enemmän kuin mitä sinne laitetaan, mahdollisimman nopeasti. Tämä muutos on vaikeaa saavuttaa, mutta ihmiset kykenevät ihmeisiin tieteen ja yhteistyön kautta.

Ilman ekologista kestävyyttä ei ole sosiaalista tai taloudellista kestävyyttä, joten kestävän ympäristöpolitiikan on oltava kaiken päätöksenteon lähtökohta.

Näillä keinoilla edistäisin ilmakehän luonnollisen tasapainon sekä luonnon monimuotoisuuden palauttamista.

uutta ydinvoimaa

Maailman ensimmäiset vihreät taloudet tulevat pyörimään uusiutuvilla ja ydinvoimalla ja Suomen tulee pyrkiä tähän mahdollisimman nopeasti. Suomi voi olla maailman johtaja uuden sukupolven ydinvoimaloiden suunnittelussa ja tuotannossa tutkimus-, kehitys- ja koulutusinvestointien kautta. Myönnetään uusia lupia ydinvoimaloille. Mahdollistetaan tulevaisuuden modulaariset pienydinvoimalat mahdollisimman nopeasti.

Uusiutuvan energian nopea lisääminen

Uusiutuva energia on Suomen talouden tulevaisuuden kulmakivi. Julkiset ja yksityiset investoinnit uusiutuvan energiantuotannon ja energianvarastointiin tulee maksimoida.

Suojellaan puolet maailmasta
(ja suomesta)

Ihmiset ovat vieneet planeetalta lähes kaiken tilan muulta elämältä. Ihmisten vaikutus ylettyy ilmakehästä syvimpään meren kolkkaan. Meidän tulee varata puolet koko maapallosta alueeksi, jossa luonto saa kukoistaa ilman meidän läsnäoloa.

Suojellaan 30% Suomen pinta-alasta vuoteen 2030 mennessä ja 50 % 2035 mennessä. Ajetaan samalla EU:n 30 % suojelutavoitteen nostamista 50 %:iin

Ennallistetaan kadotettua luontoa

Ihmiset ovat ajaneet monet ekosysteemit tuhoon, mutta niiden ennallistaminen on edelleen mahdollista. Uudelleenmetsittämisellä ja avainlajien palauttamisella voimme omin silmimme nähdä monien köyhdytettyjen ekosysteemien palaamisen monimuotoiseen loistoon.

2. kestävä talous

Talous turvaa hyvinvointivaltiomme olemassaolon, mutta samalla nykyisellään se myös uhkaa ympäristön kestävyyttä ja täten myös meitä. Talous, joka kuluttaa ekologiset ja inhimilliset resurssit loppuun ei ole kestävä järjestelmä.

Talousjärjestelmämme tulee olla työkalu ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, ei toisinpäin.

Näillä keinoin edistäisin kestävän talouden rakentamista.

Siirretään verotuksen painopiste työnteosta kulutukseen

Akuutin ympäristökriisin aikana tulee kannustaa ihmisiä kuluttamaan vastuullisemmin verotuksen kautta. Samalla voimme tehdä päätöksen jättää ihmisille enemmän käteen heidän tekemästään työstä.

Perustulo tuo turvaa ja työtä

Viime perustulokokeilun tärkein löytö oli sen huomattavat parannukset ihmisten mielenterveyteen. Tämän lisäksi perustulo tekee kaikenlaisten töiden vastaanottamisesta aina kannattavaa. Seuraavalla kaudella tulisikin toteuttaa uusi perustulokokeilu, jossa kokeillaan eri perustulon malleja moninaisilla kokeilijaryhmillä.

Yleinen perustulo karsisi Kelan byrokratiaa huomattavasti ja tästä säästyneet varat voidaan investoida esimerkiksi perustuloon, työllisyyspalveluiden rahoittamiseen tai valtion budjetin tasapainottamiseen.

Uudistetaan maataloustuet kestäviksi

Ihmisten syömä ruoka luo valtavasti päästöjä ja vie massiivisen määrän maata, koska se painottuu liikaa eläinproteiiniin. Siirretään maatalouden tuet liha- ja maitotuotannon tukemisesta kestävän ruuan tuottamiseen. Kasvisruokainnovaatiot ovat myös valtava mahdollisuus Suomelle, kun näiden kysyntä moninkertaistuu tulevina vuosina.

Kestävä liikenne etusijalle

Ihmisten liikkuminen on tärkeää talouden kannalta ja siksi junien ja julkisten liikennevälineiden kehittäminen entistä paremmiksi kilpailijoiksi lentämiselle ja autoilulle on avainasemassa kestävän talouden tavoittelussa. Tallinnan tunneli tulee rakentaa. Myös autoilun, laivaliikenteen ja lentämisen sähköistämiseen ja muihin fossiilittomiin vaihtehtoihin tulee panostaa entistä vahvemmin.

Ehkäistään kansainvälistä veronkiertoa

Maailman talousjärjestelmä on rakennettu epäreiluksi. Verojen välttäminen erilaisten veroparatiisijärjestelyjen kautta on laillista ja sen takia maailman rikkaimmat ihmiset ja yritykset eivät maksa veroja. Tämä tarkoittaa korkeampia veroja muille ja isompia rahakasoja heille, joilla on jo tarpeeksi. EU:n tulee puuttua tähän mantereellamme sekä ajaa asiaan muutosta myös kansainvälisesti.

3. hyvinvoiva yhteiskunta

Valtion keskeisin rooli on turvata sen asukkaiden hyvinvointi varmistamalla terveyspalveluiden saatavuus, antamalla eväät elämään koulutuksen kautta, turvaamalla kansalaistemme turvallisuus sekä tasavaltamme olemassaolo ulkoisilta uhilta ja edistämällä ihmisten demokraattista osallisuutta päätöksenteossa.

Näillä seuraavilla keinoilla parantaisin Suomessa asuvien edellytyksiä elää hyvää, iloista ja vapaata elämää.

Maailman paras hyvinvointivaltio

Mielenterveys- ja päihdepalvelut kuntoon

Näihin palveluihin tulee investoida rahaa. Ihmisten toimintakyvyn varmistaminen on myös kestävää talouspolitiikkaa, sillä mielenterveysongelmat maksavat Suomelle vuosittain 11 miljardia euroa. Uudistuksia tarvitaan myös, sillä esimerkiksi monen ihmisen terapia evätään päihteiden käytön takia, mikä on typerää ja epäoikeudenmukaista. Myös psykedeeliavusteinen terapia pitää laillistaa Suomessa. Psykoterapiakoulutuksen pitäisi myös olla maksutonta.

Investoidaan koulutukseen kaikilla asteilla

Varhaiskasvatus, peruskoulu, toinen aste, yliopistot, ammattikorkeakoulut, avoimet yliopistot ja vapaa tieto kirjastoissa sekä internetissä ovat maamme talouden perusta. Koulutus ei ole kuluerä, vaan investointi ihmisten ja kansakuntamme tulevaisuuteen, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Uusi päihdepolitiikka

Kannabis ja nuuska laillisiksi

Kannabis ja nuuska ovat Suomen käytetyimpiä (osittain) laittomia päihteitä. Sääntelemällä niitä voimme minimoida näiden päihteiden käytöstä johtuvia haittoja ja kerätä suuret verotulot. Nuuskan kielto epäonnistuu hyvin samoilla tavoilla kuin kannabiksen. Voit lukea kannabiksen sääntelymallini täältä.

Alkoholipolitiikan hallittu liberalisointi

Luodaan lisenssijärjestelmä, jossa yksityisille toimijoille annetaan lisenssi myydä väkeviä alkoholijuomia samoilla reunaehdoilla kuin Alko. Vapautetaan viinien myynti päivittäistavarakauppoihin. Tähän ei tarvita valtion monopolia.

Poistetaan laittomien päihteiden käyttörangaistukset

Sakko ei ole ikinä parantanut kenenkään päihdeongelmaa. Se pystyy vain syrjäyttämään ihmisen. On epäoikeudenmukaista rankaista ihmistä tämänkaltaisesta uhrittomasta rikoksesta. Käytön laittomuus ehkäisee myös ihmisten auttamista kuten valvottujen käyttöhuoneiden ja ainetestauksen aloittamista.

Lopetetaan yliannostuskuolemat

Jokainen yliannostuskuolema on ehkäistävissä. Korvaushoidon takaaminen, valvotut käyttötilat, ainetestaus, mielenterveyspalveluihin pääsy ja terveysneuvontapalveluiden laaja saatavuus koko maassa ovat keinoja ehkäistä ihmisten kuolemista yliannostukseen. Aloitteeni hyväksyttiin tästä Helsingin kaupunginvaltuustossa, mutta eduskunnan tulee edelleen muuttaa lakia niin, että Helsinki voi perustaa esim valvottuja käyttötiloja tai aloittaa ainetestauksen.

Turvataan ja kehitetään demokratiaa

Suomi natoon!

Kansainvälinen maanpuolustus on Suomen turva. Suomen tulee ylläpitää itsenäinen maanpuolustus, mutta kansainvälisen liittouman jäsenyys ehkäisee sitä, että meidän tulee koskaan edes puolustautua. NATO-jäsenyyden varmistaminen on yksi seuraavan hallituksen prioriteeteistä. Lue lisää siitä miten suhtautumiseni Natoon on kehittynyt täällä.

Laajennetaan demokratiaa

Suomi on yksi maailman edistyksellisimmistä demokratioista, mutta vielä on tehtävää. Vaalijärjestelmämme ei ole niin edustava kuin muissa Pohjoismaissa, mihin voidaan puuttua monin keinoin, joita olen kirjoittanut kattavan selvityksen. Kansalaisfoorumit ovat tapa löytää yhteistä maaperää erimielisten ihmisten kesken kontroversiaaleissa kysymyksissä ja Suomen tulisi kokeilla näitä esimerkiksi päihde- ja ympäristöpolitiikassa. Äänioikeuden laajentaminen 15 -vuotiaille edistäisi nuorten osallisuutta ja lisäisi demokratiakasvatusta.

Oikeusvaltion turvaaminen

Varmistetaan tuomiolaitoksen riippumattomuus ja rahoitus. Määritellään ylimpien tuomioistuinten koko, jotta epädemokraattinen taho ei voi kaapata tuomioistuimia. Perustetaan perustuslakituomioistuin, jonka tarkoitus on lakien perustulaillisuuden jälkivalvonta, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta tekee ennakollista valvontaa.

Olen lisäksi sitoutunut Lukiolaisten liiton, Setan, Trans ry:n ja Oikeuden mukainen siirtymä Nyt tavoitteisiin.

Jos sinulla on jotkut tavoitteet, joihin haluavat minun myös sitoutuvan, niin ota yhteyttä

Kiitos kaikille 1104 helsinkiläiselle, jotka antoivat äänensä tälle kampanjalle.

Työ jatkuu.

 Haluatko lähettää
palautetta tai
kysyä tarkentavia
kysymyksiä?