Saksa laillistaa kannabiksen ja ajaa samaa koko EU:ssa

Lähteinä tähän tekstiin olen käynyt läpi Saksan hallituksen esityksen, lukenut ministereiden haastatteluja ja jutellut asiaa vuosikymmeniä edistäneiden saksalaisten aktivistien kanssa.

Saksan kannabiksen laillistamisen mallin tavoitteet ovat:

  • suojella lapsia ja nuoria

  • säästää poliisin ja oikeuslaitoksen kuluja

  • edistää vapautta ja vastuuta

  • vähentää rikollisuutta

  • edistää kannabiksen sääntelyä koko EU:ssa

Koko hallitus (SPD, Vihreät, FDP) tunnustaa kieltolain epäonnistumisen.

Suunnitelmassa on kaksi pilaria

  1. Rangaistavuuden poistaminen ja kotikasvatuksen sekä voittoa tavoittelemattoman tuotannon salliminen, joka olisi tarkoitus hyväksyä keväällä 2024.

  2. Tieteellinen kokeilu kaupallisen tuotannon ja myynnin sääntelemiseksi, joka toimeenpannaan sen jälkeen.

    Käyn seuraavaksi pilarit läpi tarkemmin, mutta aloitan toisesta, koska se on mielenkiintoisempi ja siitä on vähemmän yksityiskohtia tiedossa.

2. pilari

2. pilari on viiden vuoden suuri tieteellinen koe, jossa selvitetään miten kannabiksen tuotannon ja myynnin sääntely kannattaisi toteuttaa käytännössä.

Se toteutetaan alueellisesti, joka tarkoittaa, että Saksan osavaltiot ja kunnat voivat käynnistää vapaaehtoisesti omat kokeet. Tavoitteena on keksiä käytännöt sille miten kannabista voidaan tuottaa ja myydä kaupallisesti kannabikseen erikoistuvista liikkeistä niin, että minimoidaan terveyshaitat ja lopetetaan laittomat markkinat.

Kokeiluun kohdistetaan jatkuvaa tieteellistä arviointia ja tästä kokeesta jaetaan tietoa EU:n ja jäsenmaiden hyödynnettäväksi. Kokeilun toinen tavoite onkin muihin hallituksiin ja EU:hun vaikuttaminen.

Saksan hallitus edistää kannabiksen laillistamista tällä pilarilla siis koko EU:ssa, ei vain Saksassa.

Saksan terveysministeri Lauterbach on sanonut tämän pilarin tarkoituksen olevan kerätä kannatusta haittoja ehkäisevälle sääntelylle koko EU:ssa. Hän myös uskoo tämän EU:n laajuisen muutoksen toteutuvan.

Tämä on Suomen kannalta mielenkiintoista, koska tämä tulee vaatimaan hallitukselta myös perustellun kannan kannabiskysymykseen, jos sitä ei saada vielä kun laillistamista vaativa kansalaisaloite käsitellään eduskunnassa,

Tämä kahden pilarin malli on erilainen kuin mitä odotimme ja johtuu EU:n vastahakoisuudesta. Silti tämä on hyvin järkevä ihmisoikeuksia kunnioittava lähestymistapa, jossa mennään tiede edellä ja pyritään vaikuttamaan myös muihin EU-maihin.

2. pilarin tulokset tulevat määrittämään miten Saksan ja todennäköisesti koko EU:n lailliset kannabismarkkinat säännellään tällä vuosikymmenellä.

1. Pilari

1. pilarissa Saksa laillistaa kannabiksen toimeenpanemalla hyvin samanlaisen mallin, joka on käytössä jo Espanjassa ja Maltalla.

Ihmiset voivat siis perustaa “kannabisklubeja”, jotka ovat käytännössä osuuskuntia, jotka eivät voi tehdä voittoa. Klubit ovat yhdistyslain alaisia ja niille on esitetty paljon rajoituksia:

  • Max 500 jäsentä, K18, vain Saksassa asuville.

  • Jäsenet saavat ostaa max 25 grammaa kannabiksen kukintoa päivässä, enintään 50g/kk sekä max 7 siementä tai 5 kasvin taimenta per kk.

  • Klubeilla ei saa käyttää kannabista, mikä erottaa tämän mallin Espanjan ja Maltan malleista. Siellä ei saa myöskään myydä muita päihteitä, kuten tupakkaa, alkoholia tai laittomia päihteitä.

  • Vain kannabiksen kukintoa tai hartsia saa myydä. Tuotteet tulee olla neutraaleissa pakkauksissa, joissa tulee ilmoittaa lajikkeen keskimääräiset kannabinoidipitoisuudet, käyttösuositus, tietoa riskeistä ja mistä voi saada apua ongelmalliseen käyttöön.

  • Kannabista saa pitää hallussa omaan käyttöön max 25g. Kotona saa kasvattaa max 3 kukkivaa naaraskasvia ja säilyttää niiden tuottama kukinto. Käyttö ei ole sallittua koulujen tai tarhojen lähellä ikinä eikä kaupunkialueilla ennen klo 20.

  • 18-21 vuotiaiden kohdalla toimeenpannaan erityisiä rajoituksia. Ostoraja heille on max 30g/kk. Kannabiksen THC:n pitoisuuksia tullaan myös heille rajoittamaan.

  • Rangaistukset alaikäisille välittämisestä ja kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamisesta säilyvät. Jos alaikäinen jää kiinni hallussapidosta, heidän on pakko käydä läpi jonkunlainen ehkäisyohjelma.

  • Kaikki käynnissä olevat oikeudenkäynnit ja tutkinnat pienimuotoiseen kasvatukseen ja hallussapitoon liittyen lopetetaan välittömästi. Olemassaolevien rikosmerkintöjen poistoa voi anoa. Myös ajokortteja ollaan palauttamassa ihmisille, joilta ne on otettu pois.

Tätä pilaria arvioidaan neljän vuoden päästä, että miten se on onnistunut suojelemaan lapsia ja nuoria sekä miten se vähentää rikollisuutta.

Tulemme oppimaan vielä paljon saksalaisilta.

On kuitenkin jo nyt selkeää, että kieltolain aika Euroopassa on tullut tiensä päähän.

Suomen tulisi myös herätä tähän faktaan.

Voit kommentoida tätä blogia twitterissä.

Previous
Previous

Miksi valtio stigmatisoi hampun tuottajia ja seisoo kestävän kasvun esteenä?

Next
Next

24h -joukkoliikenteen tiekartta 2023-35