Näin poliisi valehtelee eduskunnalle kannabiksesta
Eduskunnan lakivaliokunta käsitteli kansalaisaloitetta, joka vaatii kannabiksen dekriminalisointia. Tätä varten kuultiin useita asiantuntijoita. Valiokunta kuuli myös Suomen poliisin ja tullin edustajia.
Kannabiksen kieltolaki on lähtöisin Yhdysvalloista 1930-luvulta, kun juuri perustetun huumepoliisin johtaja Harry Anslinger lobbasi valheiden kautta kannabiksen kieltolain läpi kongressissa. Alkoholin kieltolaki oli juuri päättynyt ja Anslingerin merkitys ja valta uhkasi hiipua sen mukana. Hän mm. valehteli kannabiksen aiheuttavan väkivaltaa ja murhanhimoa ja sai kieltolakinsa.
Ei siis ole lainkaan epäjohdonmukaista, että tämän satavuotisen perinnön mukaisesti poliisi on Suomessakin suurin kannabiksen kieltolain puolestapuhuja ja käyttää valheita tämän agendan edistämiseksi.
Kävin läpi Poliisin ja Tullin edustajien lausunnot lakivaliokunnalle ja kokosin alle kuusi keskeistä valhetta niistä. Poliisin edustajista Jari Kinnunen toimii nykyään kokoomuksen kansanedustajana, ja on lakivaliokunnan varajäsenenä osallistunut myös päätöksentekoon tässä asiassa, mikä on kyseenalaista ihan omalla tavallaan.
Valhe 1: Kannabis johtaa muiden laittomien päihteiden käyttöön
Porttihypoteesille, eli idealle että kannabiksen käyttö johtaa muiden laittomien päihteiden käyttöön ei ole mitään tieteellisiä perusteita. Näin todisti THL:n edustajakin lakivaliokunnalle jo kansalaisaloitteen julkisessa kuulemisessa.
Kun käyttää kofeiinia, niin ei ala tekemään mieli amfetamiinia. Nikotiinin tai alkoholin käytöllä ei ole tätä vaikutusta eikä ole kannabiksellakaan. Tämä valheellinen väite on peruja kannabiksen kieltolain alkuajoilta Yhdysvalloista ja sitä kutsutaan usein “porttiteoriaksi”. Poliisin edustajat eivät anna mitään lähteitä tälle, vaan sanovat usein, että tämä on “yleisesti tiedossa”.
“On yleisesti tiedossa, että ns. porttiteorian vuoksi kannabiksen käyttö madaltaa kynnystä siirtyä vaarallisempien huumausaineiden käyttöön. Enemmistö erittäin vaarallisten huumausaineiden (esim. amfetamiini, heroiini, kokaiini) käyttäjistä on aloittanut huumausaineiden käytön kannabiksella.” -Lounais-Suomen poliisilaitoksen lausunto
On totta, että enemmistö esim heroiinin käyttäjistä on käyttänyt kannabista, koska se on maailman yleisimmin käytetty laiton päihde, mutta kannabiksen käyttö ei itsessään johda heroiinin käyttöön. Tämä on vain pelonlietsontaa. Nämä ihmiset ovat käyttäneet myös varmasti alkoholia, mutta sitä ei valheellisesti kutsuta portiksi muihin päihteisiin.
Valhe 2: Kannabiksen käyttö johtaa kuolemaan
Tämä on myös hyvin perinteinen tapa pelotella ihmisiä kannattamaan kieltolakia. Poliisi tuo esille usein huumekuolemia, joita tapahtuu pääasiassa opioidien takia. Kannabiksen yliannostukseen ei voi kuitenkaan kuolla. Tästä syystä poliisi yhdistää valheellisesti kannabiksen käytön “porttiteorian” kautta muihin laittomiin päihteisiin ja toteaa näin näiden johtuvan kannabiksesta.
Poliisi myös yhdistää kannabiksen huumekuolemiin vetoamalla toimiin, miten huumekuolemia ollaan vähennetty muualla maailmassa.
“Pelkkä käyttöön ja hallussapitoon liittyvä lainmuutos ei ole riittävä toimi esimerkiksi huumekuolemien vähentämisessä. Sen sijaan käyttäjien välittömään hoitoonohjaukseen ja edelleen hoidon toteutumiseen tulee panostaa. “
-Poliisihallituksen lausunto
Dekriminalisaatio on alunperin suunniteltu toimeksi vähentää huumekuolemia, jotka liittyvät esimerkiksi heroiiniin, poistamalla yksi este hoitoon hakeutumisessa. On totta, että pelkästään tämä ei ole tarpeeksi, vaan tähän vaaditaan riittäviä tukipalveluilta. Tämä toimi erityisen hyvin Portugalissa. Esim THL suosittelee tätä lähestymistapaa kaikkien laittomien päihteiden kohdalla. Tätä ei kuitenkaan suunniteltu tavaksi vähentää kannabiskuolemia, koska näitä ei ole. Tämän viittauksen kautta poliisi pystyy kuitenkin taas yhdistämään kannabiksen kuolemiin.
Valhe 3: Kannabiksen laillistaminen johtaa rattijuopomusten lisääntymiseen
Uusi tutkimus Yhdysvalloista antaa viitteitä sille, että kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa kannabiksen vaikutuksen alaisena ajaminen on harvinaisempaa kuin kieltolakiosavaltioissa. Tästä on viitteitä alkoholinkin kohdalla, sillä esimerkiksi Iranissa, jossa on alkoholin kieltolaki, humalassa ajaminen on erittäin yleistä. Eli kun rattijuopumukset, joissa on todettu laittomien päihteiden käyttöä ovat lisääntyneet, niin tässä nähdään myös kieltolain vaikutus.
Ei ole olemassa viitteitä väitteelle, että kannabiksen dekriminalisaatio tai laillistaminen johtaisi kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamisen lisääntymiseen.
Tämän lisäksi poliisi väittää virheellisesti aktivistien edistävän päihtyneenä ajamisen sallimista.
“Poliisilaitoksen mielestä ei voida pitää suotavana yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta sitä, että teillä, vesillä ja ilmassa voitaisiin liikkua huumausaineen vaikutuksen alaisena ilman rikosoikeudellisen seuraamuksen uhkaa.”
-Lounais-Suomen poliisilaitoksen lausunto
Kukaan ei ole ehdottanut, että kannabiksen vaikutuksen alaisena pitäisi saada ajaa autoa. Eihän näin ole alkoholinkaan kohdalla, vaikka sitä saa laillisesti käyttää. Tämäkin on vain tapa lietsoa pelkoa, jotta kieltolakia ei kumottaisi.
Valhe 4: Kannabiksen käyttö lisää väkivaltaisuutta ja omaisuusrikollisuutta
Tämä oli myös kieltolain isän, Harry Anslingerin, keskeinen valhe, kun kannabiksen kieltolaki alunperin aloitettiin. Kannabiksen käyttö ei kuitenkaan tee käyttäjästä väkivaltaista.
“Henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset erityisesti nuorten tekeminä, tulevat lisääntymään sekä raaistumaan.”
-Jari Kinnunen
Tämänkin väitteen tavoite on lietsoa pelkoa. Laittomien päihteiden hankintaan liittyvät omaisuusrikokset johtuvat pääsääntöisesti opioidiaddiktioista, koska niiden vieroitusoireet ovat hyvin vakavia. Kannabiksen kohdalla tätä ei tapahdu. Tässä pyritään myös syyttämään kannabista muiden laittomien päihteiden riippuvuuden aiheuttamista yhteiskunnallisista haitoista.
Väitteet kannabiksen aiheuttamasta väkivallasta ovat valheellisia, mutta niillä voi olla tietämättömiin ihmisiin suuri vaikutus. Asiantuntijaksi pyydetty Kinnunen vihjasi myös, että kannabiksen käyttö voi johtaa kouluampumisiin, käyttäen hävyttömästi hyväksi monen kokemaa traumaa Suomessa tapahtuneista kouluampumisista:
“Meillä on tapauksia, jossa asunnossa on luvallisia aseita ja sitten nuori päättää semmosen luvallisen aseen ottaa ja lähteä mm. kouluun sen kanssa, johtuen siitä että hänellä on kannabiksesta käytöstä aiheutuvaa psyykkeen häiriötä.” -Jari Kinnunen
Tämä lainaus on peräisin lakivaliokunnan julkisen kuulemisen kysymyskierrokselta. Sen motiivi on aivan selvästi lietsoa pelkoa siitä, että kannabis muka johtaisi kouluampumisiin. Herää kysymys, että mitä muita absurdeja väitteitä on käytetty kansanedustajien mielipiteiden vaikuttamiseen, joita ei näy näissä lausunnoissa, kun lähes kaikki kuulemiset ovat olleet salaisia.
Valhe 5: Kaikki kannabista käyttävät tarvitsevat hoitoa
Ihmiset joilla on päihdeongelma tarvitsevat apua. Kaikki ihmiset jotka käyttävät kannabista eivät kuitenkaan ole päihdeongelmaisia. Alkoholin tavoin kannabista voi myös käyttää kohtuudella.
Poliisi painottaa hoitoonohjauksen tarvetta, mikä on tärkeää jos ihmisellä on päihdeongelma. Poliisin perspektiivi on kuitenkin se, että kannabiksen käyttö on lähtökohtaisesti aina ongelmallista ja johtaa riippuvuuteen. Tämä viedään jopa niin pitkälle, että puhutaan maanpuolustuksen vaarantumisesta, kun kokonaiset ikäluokat ovat vaarassa sairastua riippuvuuteen.
“Vaikutukset asevelvollisuuteen olisivat dramaattiset, sillä päihderiippuvuus todennäköisesti uhkaisi aivan uudella tavalla kokonaisia ikäluokkia ja lisäksi palvelus päihderiippuvaisena ei tosiasiallisesti olisi edes mahdollista.”
-Lounais-Suomen poliisilaitoksen lausunto
Tämä oli minullekin uusi perspektiivi sille, miten lietsoa pelkoa kannabiksesta.
Valhe 6: Kannabiksen dekriminalisaatio tai laillistaminen lisäisi käyttöä alaikäisten ja nuorten keskuudessa
Kannabiksen käyttö on nyt jo yleistä nuorten keskuudessa. Se lisääntyy myös koko ajan. Tämä johtuu siitä, että kieltolaki ei onnistu poistamaan rikollisia markkinoita.
“Alle 35-vuotiaista yli puolet oli sitä mieltä, että kannabista olisi helppo saada hankituksi 24 tunnin kuluessa, jos niin haluaisivat tehdä. “
-Poliisihallituksen lausunto
Tutkimukset (katso esim tämä tai tämä) ovat näyttäneet, että Yhdysvalloissa kannabiksen laillistaminen ei ole johtanut nuorten kannabiksen käytön lisääntymiseen. Kanadassa kannabiksen sääntely toimeenpantiin, jotta saataisiin otettua tämä päihde järjetäytyneen rikollisuuden hallusta sekä vähentää käyttöä nuorten keskuudessa. Kanadassakaan nuorison käyttö ei ole tutkitusti lisääntynyt.
Nuorten kannabiksen käyttö lisääntyy Suomessa ja tähän tulee puuttua. Aikuisväestöä koskeva kieltolaki ei ole tähän kuitenkaan välttämätön tai edes toimiva lähestymistapa.
Kannabiksen käytön lisääntyminen nuorten keskuudessa on kuitenkin varsin tehokas tapa pelotella ihmisiä kieltolain puolelle, vaikka nuorten kannabiksen käyttö jatkuvasti lisääntyy kieltolaista huolimatta.
Poliisin lausunnot tukevat kannabiksen sääntelyä
Poliisi antoi kuitenkin arvokkaita näkökantoja siihen miten vaikeaa kyseisen kansalaisaloitteen toimeenpano olisi. Nämä eivät kuitenkaan tue kannabiksen kieltolain olemassaoloa, vaan sitä että toimeenpanemme laillisten markkinoiden sääntelyn.
“Kannabiksen käytön ja vähäisen kasvattamisen dekriminalisointi ei poistaisi tai vähentäisi huumausainekauppaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Kasvava huumausaineiden kysyntä luo aina tarjontaa, jota järjestäytynyt rikollisuus kykenee hyödyntämään”
-Poliisihallituksen lausunto
Kysyntä luo tosiaan aina tarjontaa. Tästä syystä kieltolaki epäonnistuu, kuten se epäonnistui alkoholin kohdalla. On myös totta, että dekriminalisaatio ei puuttuisi järjestäytyneen rikollisuuden tuloihin. Tähän ollaan päästy vain, kun kannabis ollaan tuotu laillisen sääntelyn piiriiin, kuten teimme Suomessa 90 vuotta sitten alkoholin suhteen
Ainoa tapa erottaa järjestäytynyt rikollisuus kannabiksesta, on toimeenpanna sääntely. Myös ikärajojen toimeenpano onnistuu vain tätä kautta.
Kannabiksen laittomat markkinat voivat tuoda ihmisiä myös yhteen kauppiaiden kanssa, jotka myyvät muita laittomia päihteitä.
“…kannabiksen käyttäjille tarjottaisiin ostettavaksi tai kokeiltavaksi kannabiksen ohella todennäköisesti myös muita huumausaineita.”-Lounais-Suomen poliisilaitoksen lausunto
Dekriminalisaatio ei tätä korjaisi, vaikka kotikasvatuksen salliminen vähentäisi hämäriä ostokontakteja. Sääntely on kuitenkin ainoa tapa rikkoa tämä aivan oikea portti muihin laittomiin päihteisiin.
Kannabiksen jatkuvan käytön lisääntymisen kautta on selvää, että kannabiksen kieltolaki on epäonnistunut. Dekriminalisaatio ei ole paras ratkaisu, vaikka tätä kautta voidaan ehkäistä esim nuorten syrjäytymistä ja alentaa kynnystä hakea apua ongelmalliseen kannabiksen käyttöön. Moni muu maa maailmassa, viimeisimpänä EU:n suurin maa Saksa, on jo tajunnut ratkaisun laittomien kannabismarkkinoiden luomiin ongelmiin.
Kestävin ratkaisu on tuoda kannabiksen tuotanto ja myynti laillisen sääntelyn piiriin.
Voit kommentoida tätä juttua Twitterissä, Facebookissa tai Redditissä.
Lähteet
Anderson et al.(2021), Association of Marijuana Legalization With Marijuana Use Among US High School Students, 1993-2019 https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783850
BBC: Iran's 'hidden' alcoholism problem
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-18504268
Coley et al. (2021), Recreational Marijuana Legalization and Adolescent Use of Marijuana, Tobacco, and Alcohol
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33243722/
Dutra et al. (2022). Cannabis legalization and driving under the influence of cannabis in a national U.S. Sample
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335522001061
Haines-Saah & Fischer (2021). Youth Cannabis use and Legalization in Canada – Reconsidering the Fears, Myths and Facts Three Years In https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8315217/
Timeline: How a racist hate-monger masterminded America’s War on Drugshttps://timeline.com/harry-anslinger-racist-war-on-drugs-prison-industrial-complex-fb5cbc281189
Lakivaliokunnan mietintöhttps://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/LaVM_6+2022.aspx
Kaikki asiantuntijalausunnot löytyvät täältä
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KAA_5+2020_asiantuntijalausunnot.aspx
Tässä tekstissä analysoidut lausunnot:
17.02.2021 rikosylikomisario Jari Kinnunen, Sisä-Suomen poliisilaitos
18.02.2021 rikosylikomisario Jari Kinnunen, Sisä-Suomen poliisilaitos Lisäselvitys
08.12.2021 rikoskemisti Laura Hintikka, keskusrikospoliisi
08.12.2021 ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä, Lounais-Suomen poliisilaitos
08.12.2021 yksikön esimies Olli Aalto, Tulli Asiantuntijalausunto
08.12.2021 poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen, Poliisihallitus Asiantuntijalausunto
Lakivaliokunnan julkinen kuuleminen kansalaisaloitteesta:
https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/valiokuntien-julkiset-kuulemiset-ja-avoimet-kokoukset/17022021_lav_tallenne