Miehet kärsivät eniten epäonnistuneesta päihdepolitiikasta
Miehet käyttävät todennäköisemmin laittomia päihteitä. He jäävät myös todennäköisemmin kiinni käytöstä, saavat todennäköisemmin tästä enemmän kuin varoituksen, eli sakkoa tai vankeutta sekä todennäköisemmin sairastuvat addiktioon.
Tämä kaikki johtaa sukupuolittuneeseen ongelmaan rikollisuuden, kärsimyksen ja syrjäytyneisyyden suhteen. Suurin syy tähän on epäonnistunut päihdepolitiikkamme: globaali laittomien päihteiden rangaistuspainotteinen kieltolaki.
Miehet edustavat päihteestä riippuen 73-85% ihmisistä jotka hakeutuvat hoitoon päihdekäytön takia Euroopassa. 79% laittomien päihteiden yliannostuksiin kuolleista on Euroopassa miehiä. 74% näissä kuolemissa on mukana opioideja (lähde). Miehet edustivat myös 76% Suomessa alkoholiin kuolleista vuonna 2020 (lähde)
On myös hyvä muistaa, että Suomessa “huumekuolemat” ovat myös lähes aina myös alkoholikuolemia, koska niihin liittyy opioidien ja alkoholin sekakäyttö (lähde)
60% kaikista huumausainerikoksista EU:ssa ovat kannabiksen käyttörikoksia(lähde), mikä tekee erityisesti kannabiksen kieltolaista suuren syyn syrjäytymiselle. Pahimmassa tapauksessa kannabiksesta kiinnijääminen voi johtaa ajokortin, työpaikan, opiskelupaikan tai jopa lasten menettämiseen. Syrjäytymiskierre voi alkaa pienemmästäkin.
Toisin kuin kannabiksen kohdalla, opioidien kieltolain alainen käyttö johtaa kuolemiin. Kannabista voi käyttää päihteenä kohtuudella. Opioidit ovat tarkoitettu lääkkeiksi, jotka turruttavat. Ne turruttavat sekä fyysistä, että henkistä kipua. Niiden kohdalla meidän tulee panostaa käytön haittojen minimointiin perustamalla valvottuja käyttötiloja, tehdä ainetestauksesta saavutettavaa sekä panostaa korvaushoitoon ja erittäin helppoon mielenterveysavun piiriin pääsyyn.
Miesten keskuudessa on yleisempää myös kodittomuus, mielenterveysongelmien hoitamattomuus, osallistuminen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, vankeustuomiot ja itsemurhat. Nykyiset päihdelakimme kärjistävät näitä kaikkia ongelmia eri tavoin.
Oletus miesten suhteellisesta vallasta yhteiskunnasta, joka usein on totta, ei kuitenkaan päde aivan jokaiseen mieheen. On monia miehiä, jotka ovat hyvin heikossa asemassa yhteiskunnassa. Esimerkiksi köyhyys, sukupolvien välinen trauma ja rasismin kohtaaminen kasvattavat riskiä päihdeongelmiin.
Jos keskittyy vain sukupuoleen, niin missaa paljon epätasa-arvon aiheuttajia. Tästä syystä olen ottanut tämän moninperustaisen perspektiivin tähän.
Haavoittuvaisuus on miesten keskuudessa usein stigmatisoitua, mikä vähentää ongelmien myöntämistä ja avun hakemista. Ongelmia on helpompi selvittää tai ehkäistä, jos niihin puututaan aikaisemmassa vaiheessa. Kulttuuri, joka stigmatisoi avun hakemista johtaa siihen, että ihmiset pyytävät apua vasta kun ongelmat ovat jo hyvin suuria, jos edes silloin.
Ratkaisuja näihin ongelmiin on olemassa.
Tässä on minulta viisi ratkaisua:
1. Toimeenpannaan THL:n “Huumekuolemien ehkäisyn Suomen malli” jokaisella hyvinvointialueella ja tehdään kansalliset lakimuutokset, joita se vaatii. Tein tästä jo valtuustoaloitteen Helsingissä (blogi tästä pian) ja tähän asti vaikuttaa siltä, että kaupunki on ottamassa asian vakavasti. Tähän malliin kuuluu siis opioidikorvaushoito ja muut päihdepalvelut, käyttöhuoneet, huumeiden käyttäjien terveysneuvonta, naloksoniohjelma, avun hälyttämisen esteiden vähentäminen, tiedottaminen ja kampanjat, yhteistyö poliisin kanssa ja huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvan negatiivisen leiman vähentäminen.
(yksi hyvä tapa vähentää stigmaa olisi muuten lopettaa “huumeista” puhuminen ja kutsua niitä laittomiksi päihteiksi, wink wink THL)
2. Parannetaan pääsyä mielenterveys- ja päihdepalveluihin ja tunnistetaan miten päihdeongelmat ovat itseasiassa lähes aina mielenterveysongelmia. Uudistetaan mielenterveyspalveluita myös. Ei vaadita päihteettömyyttä, jos haluaa apua mielenterveysongelmiin, lisätään matalan kynnyksen palveluita ja toimeenpannaan terapiatakuu
3. Ylläpidetään ja parannetaan mahdollisuuksia kouluttautua, työllistyä ja saada oma asunto. Esimerkiksi perustulo voisi olla tehokas tapa purkaa kannustinloukkuja työllistymiseen sekä turvata ihmisille toimeentulo, jotka työskentelevät aloilla, joissa tehdään paljon pätkätyötä
4. Tunnistetaan miten stereotypiat maskuliinisesta käytöksestä voivat vahingoittaa miehiä ja pyritään purkaa niitä yksilöiden terapian, mutta myös koulutuksen kautta.
5. Lopetetaan rangaistuspainotteiset päihteiden kieltolait ja mennään kohti dekriminalisointia ja sääntelyä. Ensimmäisenä tulee poistaa laittomien päihteiden käyttörangaistukset ja aloittaa kannabiksen sääntely. Käytetään jälkimmäisestä saatavat verotulot aikaisempien kohtien rahoittamiseen. Allekirjoita tämä kansalaisaloite, jota olen ollut kirjoittamassa. Näin autat suoraan edistämään tätä asiaa hallitusneuvotteluissa ja eduskunnassa.
Päihdeongelmat koskettavat ihmisiä kaikista sukupuolista. Tässä on fokus miehissä, koska, koska tämä blogi on kirjoitettu miesten viikon ja ehkäisevän päihdetyön viikon kunniaksi.